• Home
  • Inspiratie
  • Afwerkingen van drukwerk op een rij: welke past bij jouw ontwerp?

Afwerkingen van drukwerk op een rij: welke past bij jouw ontwerp?

Leestijd 5 minuten

Welke afwerking past het beste bij jouw drukwerk? We hebben een aantal speciale afwerkingen voor je op een rij gezet. Zo kun je in één oogopslag zien welke het beste bij jouw drukwerk past. Kom je er toch niet helemaal uit? Dan staan onze specialisten uiteraard voor je klaar. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze wat betreft afwerking van jouw drukwerk. Lees alles over spot UV, UV lak, laminaat en cold foil.

Laminaat


Laminaat is een afwerkingstechniek die wordt gebruikt om drukwerk een luxe en karakteristieke uitstraling te geven. Door middel van hitte wordt een transparante folie op het drukwerk aangebracht. Dit proces wordt lamineren genoemd. Naast een luxe uitstraling zorgt laminaat ook voor extra opdikking en stevigheid van je drukwerk. Door de beschermlaag wordt daarnaast ook de gebruiksduur van je drukwerk verlengd. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig vingerafdrukken, water of viezigheid van je drukwerk vegen zonder kwaliteitsverlies.

Mat, glans, anti-kras en soft-touch


Er zijn diverse laminaatsoorten. Zo is matlaminaat ideaal voor ontwerpen met veel tekst. Door de matheid is de tekst makkelijker te lezen. Een nadeel van matlaminaat is dat het gevoelig is voor krassen. Om krassen te voorkomen kun je kiezen voor anti-kras laminaat. Dit is een variant op het ‘normale’ matlaminaat en gaat krassen tegen.

Soft-touch laminaat is een andere variant op matlaminaat. Dit laminaat is mat, voelt zacht aan en geeft je drukwerk een fluweelzachte, luxe uitstraling. Daarnaast is soft-touch iets minder krasgevoelig dan ‘normaal’ matlaminaat. Een glanslaminaat laat de kleuren van je drukwerk mooier uitkomen. Dit laminaat raden we aan als er veel foto’s in je ontwerp terugkomen.

UV lak


Bij lamineren wordt er een folie aangebracht op het drukwerk in tegenstelling tot bij UV lak. Bij UV lak wordt er namelijk een vloeistof op het drukwerk gespoten om het papieroppervlak af te werken. UV lak is er in diverse varianten: van glanzend en mat tot lak met eigen structuureigenschappen.

All-over, spot en 3D


All-over UV lak wordt, zoals de naam al doet vermoeden, over het hele oppervlak van je drukwerk gespoten. Naast een luxe effect geeft de UV lak ook extra bescherming. Spot UV is een glanzende lak die op specifieke plekken (vandaar ‘spot’) op het drukwerk wordt aangebracht. De basis van het drukwerk krijgt een matlaminaat, zodat het contrast groot is. Gebruik deze techniek bijvoorbeeld voor een visitekaartje of ander drukwerk waar je een logo of foto extra wil benadrukken. Maar ook op een egale achtergrond geeft spot UV een bijzondere uitstraling en extra beleving.

3D UV lak is een variant op spot UV lak. Hierbij wordt de laklaag dikker op een gedeelte van het drukwerk aangebracht en zo het lakgedeelte een 3D-effect krijgt. Hierdoor wordt bijvoorbeeld een foto of logo voelbaar.

Neem contact met ons op


Wil je meer weten over de mogelijkheden van afwerkingen voor jouw drukwerk? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag verder. Of vraag direct een offerte aan. Dan kunnen we zo snel mogelijk voor je aan de slag.

Delen:

Gerelateerde blogs

Vanderperk Groep

Van Leeuwenhoekweg 3
2964 LJ Groot-Ammers

Contact

0184 - 688 377

Volg ons

Nieuwsbrief ontvangen?