Grafische design trends 2020

Leestijd 6 minuten

Nu 2020 net is begonnen, kijken we naar de trends die we dit jaar kunnen verwachten. Dit zijn de grafische design trends van 2020:

1. 3D en realisme


In 2019 bereikte deze trend al een toppunt, maar naar verwachting zet deze zich voort in 2020. Dankzij verschillende software wordt het steeds makkelijker om grafische 3D-designs te creëren. Om nog creatiever te worden mixen designers deze trend steeds meer met realisme; bijvoorbeeld door de illustratie in een foto te plaatsen.

Trend1


2. Visuele vervorming


Ons brein is gewend aan patronen. Over het algemeen weten we wat we kunnen verwachten, omdat deze patronen symmetrisch zijn. Wanneer deze verwachting wordt verbroken, trekt dat onze aandacht. Dit is een slimme manier om in te zetten in het design van bijvoorbeeld een marketing campagne. Denk eens aan een tekst. We gaan er vanuit dat we het zonder problemen kunnen lezen. Wanneer het font vervormd is, blijven we er langer naar kijken. Het trekt onze aandacht. Belangrijk daarbij is om niet te ver te gaan. Een geheel onleesbare tekst zullen we juist aan ons voorbij laten gaan.

Trend2

Afbeelding

3. Gradient


Monotone designs zijn ‘saai’. De laatste jaren komen gradients op om het geheel speelser en levendiger te maken. Omdat de trend al een aantal jaar bestaat, zien we dat er steeds meer gevarieerd wordt in de manier waarop het gebruikt wordt. Niet langer zijn het enkel twee kleuren, maar drie of zelfs meer.

Trend3

Afbeelding

4. Glimmende metalen


Met glimmende metalen bereik je een luxueuze uitstraling. Met name in drukwerk wordt het veel gebruikt door folie aan te brengen. Veelal goud wordt gebruikt, want het geeft een gevoel van luxe en goede smaak. Maar het is mogelijk om met iedere kleur te doen.

Trend4

Afbeelding

5. Tekst en afbeelding maskers


Een eenvoudige manier om tekst en beeld te combineren, is door de tekst als masker voor de afbeelding te gebruiken. Alleen het beeld binnen de letters is zichtbaar, waardoor die tekst leesbaar is.

Trend5

Afbeelding

6. Isometrische illustraties


De term klinkt wellicht wat vaag, maar je hebt deze stijl vast al eens voorbij zien komen. Een 2D-illustratie die er 3D uitziet. De manier van illustreren is vrij simpel, maar het resultaat springt tussen de platte 2D-designs uit. Grote kans dat je deze stijl het komende jaar dan ook steeds meer tegen gaat komen.

Trend6

Afbeelding

7. Line art


De trend van typografie en elementen uitlijnen is al een paar jaar gaande. Nu zet deze zich nog verder voort. Volledige illustraties en zelfs animaties worden gemaakt uit dunne lijnen. Line art is strak en elegant, maar kan ook heel speels overkomen. Het zal dan ook een van de meest favoriete stijlen zijn in het grafisch design van 2020.

Trend7

Afbeelding

8. Zachtheid


Tot enkele jaren geleden zagen we veelal strakke lijnen. De harde lijnen en hoeken maken plaats voor zachte rondingen in lijnen en vormen. Het gevoel wordt zachter en krijgt een rustigere en vriendelijkere uitstraling.

Trend8

Afbeelding

9. 2D en 3D in een video


Bij het eerste punt hadden we het al over het combineren van 3D-designs met realisme. Maar er zijn meer trends rondom het creëren van driedimensionale effecten. Platte lijnen en typografie worden samengevoegd met 3D afbeeldingen. Zo kun je heel strakke en spelende video’s maken die er echt uit springen.

Trend9

Afbeelding

10. New Retro


De term klinkt tegenstrijdig: new retro. Oud en nieuw komen samen. Het is een moderne interpretatie van een nostalgisch verleden. Het is een trend die we ook terugvinden binnen mode, pop cultuur en zelfs architectuur.

Trend10

Afbeelding


Ben je enthousiast over deze trends en wil je ze toepassen voor jouw organisatie? We denken graag met je mee over de mogelijkheden.


Bronnen:

Delen:

Gerelateerde blogs

Contactgegevens

Van Leeuwenhoekweg 3
2964 LJ Groot-Ammers

Telefoon: 0184 - 688 377
E-mail: info@vanderperk.nl

IBAN: NL45RABO0361701284
KvK: 23032939
BTW: NL815573297B02

Vanderperk Groep

Van Leeuwenhoekweg 3
2964 LJ Groot-Ammers

Contact

0184 - 688 377

Volg ons

Nieuwsbrief ontvangen?