Geerke on tour deel 2

Leestijd 6 minuten

Geerke on tour: de binderij

Als stagiaire wil je natuurlijk graag weten wat er bij Vanderperk Groep allemaal gebeurt. Daarom ga ik op pad om erachter te komen wat de functies en werkzaamheden hier nu eigenlijk inhouden. In deze blog stel ik wat vragen aan Ron, die op de binderij werkt.

Na de koffiepauze loop ik de trap af richting de drukkerij. Ik doe de deur open en gelijk hoor ik het geratel van alle drukpersen en bindmachines. Ron is druk bezig om een pallet klaar te maken voor verzending.

Binderijfamilie
Ron werkt ondertussen al 3 jaar bij Vanderperk Groep. Hiervoor had hij zijn eigen boekbinderij, waar hij met veel passie en plezier voor  werkte.

“Omdat ik zelf uit een binderijfamilie kom, vind ik het persoonlijk ook mooi om boeken te maken en er elke dag mee bezig te zijn.”

Optijd plannen
“Mijn dagelijkse werk bestaat vooral uit het binden van boeken en andere werkzaamheden wat betreft de afwerking. Daarnaast neem ik elke morgen de planning door met Govert en Geo, onze ordebegeleiders, en draag ik er zorg voor dat deze planning ook gerealiseerd wordt op de werkvloer. Het laden en lossen van goederen en het op orde houden van het magazijn behoort ook tot mijn taken.

Ik loop mee naar het kantoor waar we samen met Govert en Geo van de frontoffice de planning bekijken voor de dag. Zij zijn verantwoordelijk voor de planning en de verzending van de orders. We krijgen alle drie een lange lijst met namen van orders die de drukkerij en binderij moeten afleveren in de komende 5 dagen. “Zijn de visitekaartjes al af?” “Check!” “Huis van Belle-magazines klaar voor verzending?” “Jazeker!”

“We controleren met elkaar wat er nog gedaan moet worden en waar we steken laten vallen. We bespreken de aandachtspunten, zodat het proces goed verloopt.”

Dubbelcheck
Na de bespreking lopen we door naar Jan van de drukkerij om te overleggen wat er nog gedaan moet worden. We wachten op dit moment op de adressen van een periodiek om deze te verzenden. Wat ik merk op de binderijafdeling, is dat alles dubbel wordt gecontroleerd, en dat is heel belangrijk als je alles op tijd klaar wil hebben voor verzending. Zo houd je een goed overzicht van wat er uit je bedrijf gaat.  

Speciaal
Ron vertelt wat de binderij nu zo speciaal maakt: “Het is een toegevoegde waarde van een drukkerij, omdat je op deze manier zelf het eindproduct kunt maken, zonder het uit te hoeven besteden. We kunnen drukwerk op verschillende manieren afwerken. We kunnen hechten, garenloos of genaaid binden, wiro-binding of los-bladig.”

“Wij kiezen niet zelf welke afwerking een product moet hebben, dat doen de klanten zelf. We adviseren wat het beste bij de kwaliteit van het papier past. Een genaaide afwerking is bijvoorbeeld steviger en daardoor handiger voor als een boek veel gebruikt wordt, terwijl garenloos wat minder stevig is, maar daardoor weer goedkoper.

Favoriet
“Mijn favoriete afwerking is toch wel een genaaid of garenloos gebrocheerd boek,” sluit Ron af, “omdat ik daarmee van bedrukte vellen papier een mooi boek kan maken.” (garenloos gebrocheerd, is een bindwijze waarbij geen garen gebruikt wordt maar alleen lijm.)

Mijn laatste vraag is wat zijn favoriete boek of magazine is, dat hij ooit heeft gebonden. Lachend: “9 Van de 10 keer vind ik de boeken mooi, maar ik heb geen favoriet. Alles wat ik aflever, is goed anders gaat het de deur niet uit.”  

Delen:

Gerelateerde blogs

Vanderperk Groep

Van Leeuwenhoekweg 3
2964 LJ Groot-Ammers

Contact

0184 - 688 377

Volg ons

Nieuwsbrief ontvangen?