Wanneer we samen rond de tafel gaan om jou te helpen met jouw zichtbaarheid, vliegen de marketingtermen je al snel om de oren. Funnels hier, engagement daar. Voor je het weet heb je het gevoel dat je een nieuwe taal moet leren. Maar laten we rustig beginnen en starten met één van de belangrijkste termen: conversie. Wat betekent conversie eigenlijk en wat houdt het precies in?Wat zijn conversies?
We beginnen makkelijk: conversies zijn acties die een websitebezoeker kan doen op jouw website. Denk bijvoorbeeld aan het aantal keer dat het contactformulier wordt ingevuld of het aantal bestellingen in een webshop. Een conversie wordt ook vaak uitgedrukt in een percentage (het conversiepercentage of de conversieratio). Dit percentage is de verhouding tussen het aantal websitebezoekers en het aantal voltooide conversies. Hiervoor kun je de volgende formule gebruiken:
Aantal conversies / aantal sessies x 100%VoorbeeldJe hebt 500 bezoekers en 140 van deze bezoekers kopen iets. Het conversieratio is dan 140 / 500 x 100% = 28%
Ofwel, 28% van de websitebezoekers heeft een online aankoop gedaan.
De conversies van bijvoorbeeld jouw websitebezoekers kun je meten op verschillende manieren. De meest bekende (en gratis) tool, is
Google Analytics.
Welke conversies zijn er?
Binnen conversies maken we onderscheid tussen een zachte en een harde conversie.
Harde conversies (macro) Dit zijn conversies die echt iets opleveren. Denk aan omzet of gegevens over je websitebezoekers. Denk aan een concrete bestelling of het aanvragen van een offerte.
Zachte conversie (micro) Deze conversies leveren niet direct omzet op, maar zijn wel een belangrijke stap naar het maken van een harde conversie. Denk aan het bekijken van een specifieke video of een inschrijving voor een nieuwsbrief.
Vaak zijn mensen geneigd om te kijken naar de harde conversies, want dat zijn de échte resultaten. Maar daarbij vergeten ze soms de zachte conversies. Deze zijn juist belangrijk om te meten, want ze geven inzicht in het gedrag van websitebezoekers. Met deze gegevens kun je vervolgens aan de slag gaan met optimaliseren.
Wat is een gemiddelde conversieratio?
Voor we je tips geven om conversie-optimalisatie door te voeren op je website, is het handig om te weten wat een gemiddelde conversieratio is. Conversies geven je dus inzicht in hoe goed jouw website of campagne presteert, maar een gemiddelde conversieratio verschilt nogal. Dit hangt af van verschillende punten, namelijk:
-
Welk soort conversie meet je? (macro/micro)
-
In welke branche ben je actief?
-
Heb je een product/dienst die snel verkoop zonder moeite of een product/dienst wat meer tijd nodig heeft
(hypotheken, software etc.)
Wat is conversie optimalisatie?
Nu je weet wat een conversie is, kun je een stap verder gaan: conversie optimalisatie. Dit betekent dat je gaat kijken hoe je meer mensen op je website kunt laten doen wat jij graag wilt. Dat kan een aankoop zijn, een inschrijving of een offerteaanvraag.
In plaats van steeds meer bezoekers trekken naar je
website (wat natuurlijk ook belangrijk is), kijk je bij conversie optimalisatie naar hoe je juist meer kunt halen uit de websitebezoekers die er al zijn.
Voorbeeld Je hebt een webshop en van de 100 bezoekers en 2 bezoekers kopen iets. Dat is een conversiepercentage van 2%. Met conversie optimalisatie kijk je hoe je dat bijvoorbeeld naar 4% kunt brengen.
Dit kun je op verschillende manieren aanpakken. Misschien moet er een knop nét wat opvallender of is je tekst nog niet helemaal overtuigend. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken.
Ok, en nu?
Ben je benieuwd hoe jij meer uit je website of online marketing kunt halen? Neem gerust
contact met ons op.