Wat heb je nodig voordat je aan SEO kunt beginnen?

Leestijd 3 minuten

Bovenstaande vraag is makkelijk en moeilijk te beantwoorden. Om met SEO (‘Search Engine Optimization’, letterlijk: zoekmachineoptimalisatie) te beginnen heb je simpelweg een website nodig en je moet weten waarop je gevonden wilt worden. Heb je dit duidelijk voor ogen, dan kun je content gaan creëren.

Maar waarschijnlijk is dat niet het antwoord dat je wilt hebben, wanneer je je afvraagt hoe je met SEO kunt beginnen. SEO is complex, maar de basis is goed te begrijpen.

SEO staat voor Search Engine Optimization of Zoekmachine Optimalisatie. Een zoekmachine als Google bepaalt per pagina van je website welke positie je krijgt binnen de zoekresultaten. Dit hangt af van een aantal factoren.

Je webpagina wordt onder andere beoordeeld op:
• Goede content. Dit is content die aansluit bij de zoekvraag en zoekterm. Jouw pagina moet goede informatie bevatten die relevant is voor de persoon die zoekt.

• Het toevoegen van links naar andere sites helpt ook. Het is wel belangrijk dat de sites waar je naartoe linkt ook van goede kwaliteit zijn. Daarnaast kun je links plaatsen naar je eigen website. Denk aan een blogpost of productpagina.

• Een mobielvriendelijke website wordt beter gewaardeerd. Net als veel mensen zoek je zelf ook vast wel eens iets op via je mobiel. Gemiddeld maakt 52% van je bezoekers gebruik van een mobiel apparaat en dat percentage blijft groeien. Daarom vinden zoekmachines het belangrijk dat jouw site ook daarop goed te gebruiken is.


Met SEO optimaliseer je een website. Zo word je beter gevonden in de zoekmachines. Maar hoe doe je dat echt?

1. Stel doelen


Bepaal wat je wilt bereiken. Heb je een webshop en wil je met je website bijvoorbeeld direct online verkopen of bied je specifieke diensten aan en wil je potentiële klanten genereren of juist informatie overbrengen? Door een duidelijk doel voor ogen te hebben, is het makkelijker om content te maken die hiertoe leidt.

2. Bepaal de content


Afhankelijk van je doelen bepaal je wat je op je site plaatst. Je kunt bijvoorbeeld speciale pagina’s maken waarop je informatie deelt. Het is hierbij ook belangrijk om te kijken naar de behoeften van je (potentiële) klant. Zorg ervoor dat jij hem dat antwoord geeft dat hij zoekt. Het toepassen van content marketing is een goede manier om de vindbaarheid van je website te verbeteren.

3. Bepaal zoekwoorden


Zoekwoorden zijn woorden die mensen intypen in zoekmachines. Als je bijvoorbeeld meer wilt weten over SEO, dan zal je naar deze term zoeken. Door relevante teksten te schrijven met woorden die vaak gezocht worden, zal je hoger in de zoekresultaten komen te staan en word je eerder gevonden. Google zoekwoordplanner is één van de tools die je goed kan helpen met het bepalen van zoekwoorden.

4. Maak de content


Nu je een aantal ideeën op een rijtje hebt en weet welke zoekwoorden je gaat gebruiken, kun je beginnen met het maken van de content. Heel belangrijk is om de teksten niet te schrijven rondom de SEO. Je wilt dat het goed verwerkt is, maar tot een zekere hoogte. Wanneer een tekst niet meer fijn te lezen is, zal iemand die je pagina bezoekt alsnog weggaan. Op deze manier mis je alsnog je doel. Google kan ook zien wanneer een tekst niet goed leesbaar is. Schrijf daarom eerst wat je wilt delen. Je boodschap blijft het belangrijkste.

5. Controleer de SEO


Wanneer je tevreden bent met de teksten die je geschreven hebt, ga je teksten controleren op SEO. Er zijn diverse tools die je kunnen helpen bij het optimaliseren van je website.

Waar moet je op letten?


• Gebruik je zoekwoord genoeg, maar niet te veel. Een perfect aantal bestaat niet en is afhankelijk van de lengte van de tekst. Zorg er daarom voor dat je zoekwoord niet overdreven vaak voor komt. Op deze manier blijft je tekst wel goed leesbaar.

• Maak gebruik van tussenkoppen. Dit laat zoekmachines als Google weten wat de belangrijkste zaken van jouw tekst.

• Plaats bij afbeeldingen alt-teksten. Zoekmachines kunnen al in zekere zin zien wat er op een afbeelding staat. Door een alt-tekst toe te voegen wanneer je deze uploadt, weet Google nog beter wat er is afgebeeld.

• Voeg een titel en omschrijving van de inhoud (oftewel meta-description) toe. Dit is wat je ziet in zoekresultaten. Een aansprekende titel en een activerende meta-description maken dat men eerder op je link klikt.


6. Verbeter je site


Ook niet onbelangrijk: ga de pagina’s die je al op je website hebt staan eens na. Misschien kun je nog zaken aanpassen en de vindbaarheid van deze pagina’s verbeteren. SEO verandert ook, dus blijf controleren en updaten. Zo kom je nog dichter bij het bereiken van je doel.

Het maken van een SEO vriendelijke website kost tijd, maar op de langere termijn zie je de voordelen terug in het aantal bezoekers en de verkoopcijfers. Wil je samen met onze experts een keer kijken naar jouw website en aandachtspunten bespreken?

Begin direct met SEO

Delen:

Gerelateerde blogs

Contactgegevens

Van Leeuwenhoekweg 3
2964 LJ Groot-Ammers

Telefoon: 0184 - 688 377
E-mail: info@vanderperk.nl

IBAN: NL45RABO0361701284
KvK: 23032939
BTW: NL815573297B02

Vanderperk Groep

Van Leeuwenhoekweg 3
2964 LJ Groot-Ammers

Contact

0184 - 688 377

Volg ons

Nieuwsbrief ontvangen?