Verander Je Wachtwoorden Dag

Leestijd 5 minuten

#veranderjewachtwoordendag

Het is vandaag Nationale Check Je Wachtwoorden Dag. De naam zegt het eigenlijk al: het is dé dag om eens kritisch naar je wachtwoorden te kijken. Maar waarom is hier een nationale dag voor?

Niet iedereen gebruikt overal een even sterk wachtwoord. En dat kan voor problemen zorgen. De technologiewebsite Tweakers bedacht daarom in 2014 om van 24 november een Nationale Check Je Wachtwoorden Dag te maken. Zo willen zij mensen bewust maken van het belang van een goed en sterk wachtwoord. Dit initiatief wordt ook gesteund door het Openbaar Ministerie en is in deze tijd helaas hard nodig.

Waarom heb ik een sterk wachtwoord nodig?


Met een wachtwoord bescherm je jouw persoonlijke en belangrijke gegevens in je online omgeving. Tegenwoordig heeft een gemiddelde Nederlander 25 onlineaccounts om bijvoorbeeld in te loggen bij de bank, social media en webshops. Heel veel om te onthouden dus.

Dat heeft helaas als gevolg dat veel Nederlanders niet veilig omgaan met hun wachtwoorden. Zij kiezen vaak wachtwoorden die makkelijk te onthouden zijn of hergebruiken hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Een hacker kan zo eenvoudig het wachtwoord achterhalen en op verschillende plekken inloggen.

Je wilt voorkomen dat een vreemde door je vakantiefoto’s, klantgegevens of bankgegevens gaat. Het bedenken en onthouden van een goed wachtwoord hoeft niet moeilijk te zijn!

Wat is een sterk wachtwoord?


Het meest gebruikte wachtwoord is 123456. Ondertussen weet elke hacker dit wachtwoord, daarom is dit geen verstandig wachtwoord om te gebruiken. Daarmee maak je het de hacker wel erg makkelijk. Voor de veiligheid is het van belang dat je het wachtwoord van belangrijke accounts af en toe verandert.

Een sterk wachtwoord is niet te raden door een hacker en moeilijk te kraken door computers. De volgende vuistregels zijn aan te houden voor een sterk wachtwoord:

1.
Gebruik een wachtwoord met minimaal acht tekens.
2.
Stel nooit één enkel woord in als je wachtwoord.
3.
Gebruik minimaal één woord en een cijfercombinatie die jij alleen kent.
4.
Gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig te raden is.
5.
Deel je wachtwoord niet met anderen.

Dus geen Piet1994 of Welkom01.

Wachtwoordtips


Hieronder nog een paar tips hoe je jouw wachtwoorden kunt onthouden of gebruiken:
-
Schrijf je wachtwoord niet op in een post-it of in een notitieboekje. Het is makkelijk, maar ook een
risico.
-
Voorkom makkelijk te raden beveiligingsvragen (zoals je overleden huisdier die overal op social media
staat).
-
Je kunt van je wachtwoord ook een complete zin maken. Omdat de lengte van het wachtwoord
grotendeels bepaalt hoe moeilijk je wachtwoord te kraken is, hoef je niet per se leestekens en cijfers te gebruiken.
-
Maak gebruik van wachtwoordhulpen. Dit zijn tools die je wachtwoorden voor jou onthouden. Gebruik
daarvoor één heel sterk wachtwoord en al je andere wachtwoorden zijn veilig. Voorbeelden van deze hulpprogramma’s zijn 1Password, LastPass en Dashlane. Je hoeft dan niet meer al je wachtwoorden te onthouden, behalve je pincode natuurlijk. ;)


En tot slot als je het niet zeker weet, check dan hier de sterkte van jouw wachtwoord of check hier of je al ergens gehackt bent.

Delen:

Gerelateerde blogs

Vanderperk Groep

Van Leeuwenhoekweg 3
2964 LJ Groot-Ammers

Contact

0184 - 688 377

Volg ons

Nieuwsbrief ontvangen?