Kleuren trends voor 2017

Leestijd 7 minuten

kleuren trends 2017


Voor de kleurentrends van 2017 keken we naar echte kleurenexperts. Zij constateerden deze trends en kozen deze kleuren van het jaar. Wereldwijde kleurexpert Pantone zegt over de kleur van het jaar: ‘Een symbolische kleurselectie; een momentopname in kleur van wat wij zien gebeuren in de wereldwijde cultuur wat dient als uiting van een sfeer en houding.’

Pantone: Greenery


Zelf noemen ze ‘Greenery’ een ‘verfrissende en verkwikkende tint’. Ze gaan verder:

‘Deze kleur groen staat symbool voor nieuw begin. Het is een frisse en pittige geelgroen die de eerste dagen van de lente aankondigt, wanneer het natuurlijke groen herleeft, herstelt en hernieuwt. Een bloeiend bladerdek en de overdadigheid van het buitenleven illustrerend, signaleren de versterkende eigenschappen van Greenery consumenten om diep adem te halen en zich nieuw leven in te blazen.’

Pantone duidt deze kleur omdat we temidden van het onstuimige sociale en politieke klimaat naar geruststelling zoeken. Greenery geeft voldoening aan ons toenemende verlangen om onszelf te verjongen en te doen heropleven. De kleur groen symboliseert de heraansluiting waarnaar we zoeken; heraansluiting met elkaar alsook met een groter doel.

FLEXA: Denim Drift


Verfmerk Flexa gooit het over een andere boeg: het spijkerbroekblauwe Denim Drift. Ze werpen ‘een frisse kijk op het leven’ en vinden het bijbehorende kleurenpalet ‘eenvoudig te begrijpen en toch zo nieuw, verfijnd en veelzijdig’.

Daarnaast duidden de designexperts bij Flexa vier trends in woonkleuren. Ze ontwikkelden vier stijlen waarbij Denim Drift centraal stond.

>New Romanticism
"Dit rijke, op de natuur geïnspireerde palet is ideaal voor degene die net zoveel om de wereld om ons heen geeft als onze eigen gezondheid. Het kleurpalet van New Romanticism creëert ruimte voor kalmte. De behoefte aan een ruimte die rust geeft was de sleutel tot deze trend in ons Kleur van het Jaar onderzoek."
>The Working Home
​“Creëer ruimtes die vloeiend overlopen, waarbij je de laptop opent of de lichten uit doet. Of maak specifieke ruimtes met vormen of blokken van kleur die erop wijzen dat het werk gebieden zijn. Ik heb een sterk okerkleurige vierkant gebruikt om een bureau ruimte aan te geven, zonder er een gehele werkkamer van te maken.
>Shared Individualism
​"Dit palet is niet alleen voor gezinnen, iedereen die een ruimte deelt met anderen begrijpt de waarde van het creëren van uitnodigende gemeenschappelijke ruimtes."
>Considered Luxury
​“De kleurencombinatie van Considered Luxury haalt het beste naar boven van zachte neutrale tinten en laat Denim Drift echt opvallen. Om de look compleet te maken adviseer ik een paar goed gekozen interieuraccessoires, zoals een massief houten tafel. Ik ben er helemaal voor om te vieren wat echt belangrijk is en dat goed doen.”

HISTOR: Dorade


Een andere grote verfgigant is Histor. Zij bedachten ook vier verschillende thematieken die gelinkt zijn aan hun kleur van het jaar: Dorade. Dorade is een paarsachtige blauw die ‘zich als een ware kameleon aanpast aan zijn omgeving. In combinatie met donkere, neutrale kleuren ervaar je hem als een warme violet-grijs. Naast wit en roze voelt Dorade als paars en in combinatie met poederkleuren ontstaat een stijlvol, sereen palet. De kleur Dorade heeft vele kanten: ze is eigentijds, bescheiden, speels, kalm, uniek en elegant,’ aldus Histor.

Hun vier kleurenthema’s zijn:

>Tijdloos elegant
“Tijdloze elegantie, maar dan wel van nu. De historie is de inspiratiebron voor deze trend en voor het creëren van een weelderig en rijk kleurenpalet. Herkenbare tinten in een veranderende wereld.”
>Puur
Met een zacht en helder palet, ronde vormen en een minimalistische inrichting creëer je rust en helderheid in je huis en daarmee in je hoofd. "The joy of missing out - j.o.m.o." raakt de kern van deze trend. Met een voorkeur voor minder (spullen, to-do's en social media) maar met meer en oprechte aandacht.
>Kracht
“Een uitgesproken en krachtig palet dat ruimte geeft aan creativiteit en verandering. Door buiten de lijntjes te kleuren ontstaan vaak de mooiste dingen. Voor wie er voor open staat in vele opzichten interessant, aantrekkelijk en uitdagend. Creativiteit en het breken met conventies domineren dit thema.”
>Natuurlijke ruimte
“De donkere, koelere kleuren in dit palet vormen een mooi contrast met de lichte tinten. Net zoals een donkere sterrenhemel nog mooier wordt als witte wolken hem deels bedekken.”

Bronnen

https://www.pantone.com/color-of-the-year-2017
http://www.histor.nl/inspiratie/kleurtrends-2017
https://www.flexa.nl/nl/articles/kleur-van-het-jaar-2017

https://www.youtube.com/watch?v=9WB_9Ed-hmE
http://www.spencercreativegroup.com/color-trends-2017/

Delen:

Gerelateerde blogs

Vanderperk Groep

Van Leeuwenhoekweg 3
2964 LJ Groot-Ammers

Contact

0184 - 688 377

Volg ons

Nieuwsbrief ontvangen?