Een goede video in 5 stappen

Leestijd 8 minuten

https://www.youtube.com/watch?v=1OSsH12WHnY

In deze tijd is videomarketing niet meer weg te denken. Volgens onderzoek zal in 2019 zelfs 80% van het internetverkeer video zijn!
Leuk natuurlijk, maar hoe zorg je nu dat tussen al die videocontent jouw video nog opvalt?
Hieronder 5 stappen die je helpen een goede video te bedenken, maken en verspreiden.

1. Weet voor wie je de video maakt


Als het goed is, heb je als bedrijf helder wie jouw doelgroep is. Bedenk waar jouw doelgroep behoefte aan heeft. Willen ze geïnspireerd worden, hebben ze behoefte aan how-to-video’s of zijn ze misschien op zoek naar video's met informatie over specifieke producten? Maak video's die je doelgroep wil zien, niet video's die jij wil zenden.

2. Waar gaat je video over?


Voordat je de camera erbij pakt, moet je bepalen wat de inhoud van jouw video wordt. Wat wordt de boodschap van de video en hoe kun je deze het beste vertalen naar een video voor jouw kijkers?
Zorg dat het verhaal wat je wil vertellen, duidelijk is. Bespreek het verhaal bijvoorbeeld ook eens met iemand die niet zoveel van de inhoud weet als jij. Je krijgt dan unieke inzichten en ideeën om jouw video te verbeteren voor jouw doelgroep.
Een duidelijk verhaal voor ogen hebben, levert meer tijd op bij de pre-productie, opnames en montage. Je weet namelijk wat past in je video en wat niet. Hierdoor kun je makkelijker een script schrijven, gerichter filmen en eenvoudiger monteren.

3. Goede voorbereiding: script en draaiboek


Als je het verhaal duidelijk hebt, ga je dit omzetten naar een script en draaiboek. Deze fase heet de pre-production. In een script vertaal je het verhaal en de boodschap naar een overzicht met tekst en beelden die in de video moeten komen. Een script zorgt niet alleen voor overzicht qua scènes, het zorgt er ook voor dat je tijdens de productie geen shots vergeet te filmen.
Naast een script, is er ook een draaiboek. Een draaiboek staat vol met taken, locaties, belichting, camera's, apparatuur, acteurs, rekwisieten en ga zo maar. Alles wat nodig is om de video te produceren, vind je terug in je draaiboek.

Tijdens grote, hectische producties is het je enige houvast in de chaos. Bij kleine videoproducties komt het wel eens voor dat het script met het draaiboek gecombineerd wordt.

Met het draaiboek in de hand kun je alle voorbereidingen treffen. Regel de filmlocaties, de acteurs, zorg dat je alle spullen en apparatuur in huis haalt voor je video. En wees niet bang om anderen in te schakelen om je te helpen. Laat iedereen zijn of haar talenten gebruiken bij de productie van jouw video.

4. Maak je video


Je leefde je in je doelgroep, je verhaal heb je helder voor ogen en je maakte een script en draaiboek. Nu mag je dan eindelijk de camera erbij pakken en gaan filmen.
Bedenk goed of je zelf over de kennis en middelen beschikt om jouw video te maken. Het is zonde als je een mooi verhaal wilt vertellen, maar het komt niet uit de verf tijdens de productie. Een goede camera gebruikent betekent nog niet dat je een goede video kan maken.

Na het filmen is het tijd om je beelden te monteren ('editten'). Tijdens de edit zet je alles op de juiste volgorde volgens het script, zodat je boodschap duidelijk wordt. In de montage voeg je ook muziek, geluidseffecten, kleurcorrectie en visuele effecten toe.

5. Distributie


Je video is klaar. Nu nog even uploaden en klaar is Kees toch? Nee, niets is minder waar! Deze stap is cruciaal in het laten slagen van jouw video.

In de eerste stap bepaalde je wat je doelgroep wil zien. Net zo belangrijk is het om te weten waar jouw doelgroep zich bevindt. Er zijn talloze videoplatforms met talloze doelgroepen, denk aan Facebook, YouTube, Instagram en Vimeo. Al die platformen vragen om een andere aanpak en werkwijze. Op YouTube heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om langere video’s te posten dan op Instagram.

Als je video eenmaal online staat, wordt-ie niet vanzelf gezien. Om gezien te worden moet je een goede omschrijving schrijven bij de video, je hebt 'ambassadeurs' nodig die jouw video delen en een actieve houding hebben bij het reageren op je videoreacties. Wil je de video flink promoten, kun je voor betaalde promotie kiezen.

Het soort videoproductie bepaalt hoe je de bovenstaande stappen uitvoert. In een kleine productie overlappen veel van deze stappen elkaar en worden ze misschien wel door één persoon uitgevoerd. Gaat het om een grote videoproductie, is het belangrijk deze stappen goed gescheiden te houden.

Ga je video maken? Doorloop deze stappen bij het creëren van jouw volgende video. Mocht het nu teveel werk zijn om zelf uit te voeren, beschik je niet over de juiste handvatten om jouw boodschap vorm te geven of wil je eens sparren over jouw video-idee?

Kom langs voor een brainstorm met onze video-experts.

Delen:

Gerelateerde blogs

Contactgegevens

Van Leeuwenhoekweg 3
2964 LJ Groot-Ammers

Telefoon: 0184 - 688 377
E-mail: info@vanderperk.nl

IBAN: NL45RABO0361701284
KvK: 23032939
BTW: NL815573297B02

Vanderperk Groep

Van Leeuwenhoekweg 3
2964 LJ Groot-Ammers

Contact

0184 - 688 377

Volg ons

Nieuwsbrief ontvangen?