De ontwerpfase

Leestijd 3 minuten

De ontwerpfase
In deze blogserie nemen we jullie mee in het proces van het maken van een boek. We beginnen bij de ontwerpfase. We vatten samen wat Cees van der Steldt, Art director bij Vanderperk Groep, heeft verteld over deze fase.

Voordat de ontwerpfase is aangebroken heeft het meest cruciale deel natuurlijk al plaatsgevonden, namelijk het schrijven van het boek! En ondanks dat je een boek niet op zijn uiterlijk moet beoordelen, doen wij toch erg ons best dit uiterlijk er fantastisch uit te laten zien.

Het eerste onderdeel van de ontwerpfase is het gesprek met de klant. Hierin stellen we, onder andere, de keuze van papiersoort, formaat en bindwijze vast. Ook wordt gekeken naar zaken als fontkeuze en het omslag ontwerp. Hoe dit precies in zijn werk gaat, verschilt per klant. De ene keer kunnen we het ontwerp geheel zelf verzinnen, maar soms wordt er vrijwel een compleet plaatje aangeleverd waar me mee aan de slag kunnen.

Als we zelf tevreden zijn over het eerste onderdeel sturen we het ontwerp naar de klant om dit te beoordelen. Hetgeen we opleveren is ook klant-afhankelijk. Soms vindt een klant het fijn om 1 duidelijk ontwerp te krijgen, soms vindt een klant het juist fijn om meerdere ontwerpen te ontvangen om dit te kunnen vergelijken.

Wanneer we een akkoord van de klant ontvangen gaan we alles klaarmaken voor het drukken. Dit werk vraagt om precisie, omdat alles exact in orde moet zijn voordat het door de drukpers heen gaat rollen. We kijken dan of er genoeg afloop op het ontwerp is toegepast en berekenen de rugdikte van het boek. In sommige gevallen lopen we dit laatste punt zelfs handmatig na.

Als laatste kijken we in de drukkerij of alles goed is voorbereid voor het drukken. Dit is voor ons een duidelijk moment om te checken of de oplage nog klopt, maar bijvoorbeeld ook of het papier op tijd besteld is, zodat we ook een goede planning kunnen handhaven.

Dit verhaal is natuurlijk een beetje technisch. Daarom zal volgende week iemand van de ontwerpafdeling vertellen wat zij precies moet doen tijdens de ontwerpfase. Houd de blog dus in de gaten!

Meer weten over het jaar van het boek? Klik hier.

Delen:

Gerelateerde blogs

Vanderperk Groep

Van Leeuwenhoekweg 3
2964 LJ Groot-Ammers

Contact

0184 - 688 377

Volg ons

Nieuwsbrief ontvangen?