Boekbinderij: de finishing touches aan jouw boek

Leestijd 7 minuten
Een boek binden is het proces van stap voor stap in elkaar zetten van papieren drukwerk tot een kant-en-klaar boek. Allereerst wordt jouw drukwerk gedrukt in onze drukkerij. Of je nu een boek wilt laten drukken, magazine, jubileumboek of proefschrift: al ons drukwerk is van de hoogste kwaliteit. Wanneer alles tot in de puntjes perfect is, wordt jouw boek gebonden in onze boekbinderij. We zullen je van begin tot eind meenemen hoe dit proces in zijn werk gaat bij Vanderperk Groep. Tijdens boekbinderij wordt de allerlaatste hand gelegd aan jouw boek, het is de laatste stap in het gehele drukproces.

Het vouwen van de katernen


De eerste stap is het vouwen van de gedrukte vellen tot katernen. Een katern bestaat uit één gevouwen drukvel. Hoe vaak een katern gevouwen wordt is afhankelijk van het formaat boek. Een katern wordt gevouwen volgens het zogenoemde inslagschema. In de praktijk betekent dit dat een drukvel telkens door midden wordt gevouwen. Een katern wordt minimaal 1 keer doormidden gevouwen voor een groot formaat boek. Dit zijn in totaal vier pagina’s, voor- en achterkant, twee pagina’s per kant. Door een katern meerdere malen door midden te vouwen, wordt het boekformaat steeds kleiner. Het boekformaat is bepalend voor het aantal pagina’s dat in een katern past. Het maximaal aantal pagina’s dat uit een katern gehaald kan worden is 32.

Verschillende technieken om een boek te binden


Een boek is altijd opgebouwd uit meerdere katernen bij boekbinderij. Alle katernen bij elkaar vormen het binnenwerk van het uiteindelijke boek, een zogenaamd boekblok. Er zijn verschillende technieken om de katernen tot een boek te binden. De gebonden katernen bepalen de dikte van het boek, de rug. Voor een stevige rug zijn er minimaal 32 pagina’s nodig. De rug van een boek is niet rechtstreeks aan het boekblok vastgemaakt, waardoor je de ruimte tussen het boekblok en de rug ziet als het boek opengeslagen ligt. Deze afstand is nodig zodat het opengeslagen boek open blijft liggen.

De technieken die o.a. gebruikt worden om een boek te binden zijn:
  • Genaaid gebonden
  • Gelijmd gebonden
  • Gehecht brocheren
  • Garenloos brocheren
  • Genaaid brocheren

Genaaid gebonden


Genaaid gebonden is een bindwijze die wordt toegepast bij boeken met een harde omslag. De boekblokken worden hierbij voorzien van een hard karton, dat is afgewerkt met bijvoorbeeld linnen of kunstleer. Het boekblok wordt in de kaft gelijmd met behulp van schutbladen. Schutbladen beschermen een boekblok en verbindt het papier met het binnenwerk van de omslag. Schutbladen zijn de eerste en laatste twee bladen van een boek en worden alleen bij hardcovers gebruikt.

Gelijmd gebonden


Deze manier van boekbinden wordt vaak gekozen voor boeken met een zachte omslag, zogenaamde softcover boeken. Bij deze bindwijze worden de bladzijden vastgelijmd aan de omslag. Let op: deze bindwijze is niet mogelijk bij katernen. Deze bindwijze is aanzienlijk goedkoper dan andere methoden en wordt dan ook vaak gekozen voor boeken die in grote oplages geproduceerd worden.

Gehecht brocheren


Een boek dat gehecht gebrocheerd wordt, worden de katernen aan elkaar bevestigd met nietjes. Deze techniek wordt vaak gebruikt bij dunne boekjes zoals tijdschriften, magazines en glossy’s.

Garenloos brocheren


Bij garenloos brocheren wordt de rug van de katernen ingefreesd. Vervolgens neemt de lijm de functie van het garen over. Door het ontbreken van garen is een garenloos gebrocheerd boek kwetsbaarder dan een genaaid boek, echter is deze afwerking goedkoper te produceren. Het kan dus een kostenafweging zijn om te kiezen voor garenloos brocheren.

Genaaid brocheren


Bij genaaid brocheren worden de katernen met garen aan elkaar genaaid en vervolgens in een karton-achtig omslag gelijmd. Deze bindwijze wordt gebruikt voor het inbinden van softcovers.

Hardcover of softcover


Als alle losse katernen aan elkaar gebonden zijn, al dan niet door garen of lijm, is het binnenwerk van je boek compleet. Het is tijd voor de laatste stap van boekbinderij: het boek voorzien van een omslag. Je hebt twee keuzes: je kan kiezen voor een harde omslag of een paperback. Beide omslagen hebben een eigen, unieke uitstraling met zijn eigen voor- en nadelen. Hardcovers zijn bijvoorbeeld fantastisch als naslagmateriaal, bijvoorbeeld jubileumboeken. Paperbacks worden vaak gebruikt bij leesboeken en zijn iets goedkoper te produceren dan een hardcover.

Paperback of hardcover?

Meer informatie over boekbinderij?


We helpen je graag verder. Twijfel niet om contact op te nemen voor advies of vragen door middel van onderstaand formulier. Laat ons je wensen weten, dan gaan we samen kijken naar de mogelijkheden voor een optimaal eindresultaat.
* = Verplicht veld

Vanderperk Groep

Van Leeuwenhoekweg 3
2964 LJ Groot-Ammers

Contact

0184 - 688 377

Volg ons

Nieuwsbrief ontvangen?