Afwerkfase - jaar van het boek

Leestijd 4 minuten

Afwerkfase - Jaar van het Boek

In deze blogserie nemen we je mee in het proces van het maken van een boek. Het boek is inmiddels ontworpen en gedrukt. Het is alleen nog onleesbaar, omdat de pagina’s op grote vellen zijn gedrukt. Ron zorgt ervoor dat de gedrukte vellen gevouwen, gebonden en gesneden worden.

 
Vouwen tot katernen
De gedrukte vellen liggen klaar om gevouwen te worden. “We maken katernen van een veelvoud van vier pagina’s. Pak thuis maar eens een A4-tje en print twee pagina’s op elke kant. Dan heb je 4 pagina’s op één vel. Een katern bestaat uit gevouwen drukvellen. Afhankelijk van de dikte van het papier zitten er gemiddeld 16 pagina’s in één katern.”

 
Verzamelen tot boekblokken
Een boek bestaat natuurlijk niet uit 16 pagina’s. Er zitten soms wel 15 katernen in één boek. Op een lange tafel in de hoek van de drukkerij liggen stapels katernen. “Hier liggen bijvoorbeeld katern 1 tot en met 7. We lopen langs de stapels en pakken elke keer één katern. Alle katernen bij elkaar vormen vergaard boekblok.”

 
Garenloos of genaaid?
Je kunt twee kanten op met een boekblok: je naait het aan elkaar of je lijmt het zonder te naaien. Het verschil zit hem voornamelijk in het aantal en het gebruik. Een dikker boek kun je beter naaien, zodat het na intensief lezen niet uit elkaar valt. Een dunner boekje kan prima alleen gelijmd worden.

 
Brocheren
Als het boek garenloos vergaard gelijmd moet worden, verdwijnen de boekblokken In de brocheermachine. De rug wordt opengefreesd en gelijmd. De softcover omslag vouwt de machine eromheen en ook die wordt vastgelijmd. Dit proces heet brocheren. Het boek is nu bijna klaar.

Als een boek wel genaaid wordt, gaan de katernen in de naaimachine. Dit is niet zo’n apparaat zoals je moeder thuis heeft staan. Deze machine is een paar meter lang en bedien je niet met een voetpedaal. Het vergaarde boekblok gaat de naaimachine in en wordt katern voor katern aan elkaar genaaid.

Hierna gaan ook deze genaaide boekblokken door de brocheermachine. De rug wordt nu alleen gelijmd en niet opengevreesd, voordat het omslag eromheen komt.

 
De kop is eraf
De garenloos of genaaide gebrocheerde boeken worden daarna nog netjes op maat gesneden op de driesnijder. Het afsnijden van de kop, staart en rechterzijde is nodig, omdat zo de omslag gelijk is aan de paginaranden.

De boeken zijn klaar om gelezen te worden!

 
Lees hier alle andere posts in de serie ‘Hoe wordt een boek gemaakt?’

Ontwerp - Van idee tot beeld
Interview met vormgever Jantine over ontwerp
Prepress - Van computer tot plaat
Drukfase - Peter legt het uit

 
Meer weten over het jaar van het boek? Klik hier.

Delen:

Gerelateerde blogs

Vanderperk Groep

Van Leeuwenhoekweg 3
2964 LJ Groot-Ammers

Contact

0184 - 688 377

Volg ons

Nieuwsbrief ontvangen?