Als je een ontwerp wilt laten drukken, is het belangrijk dat je bestand geschikt is voor printproductie. Eén van de belangrijkste elementen daarbij is afloop: een extra werkveld rondom je ontwerp (vaak van 3mm) dat later wordt weggesneden. Zonder afloop kunnen er ongewenste witte randen ontstaan bij het snijden. Gelukkig kun je in Canva eenvoudig een drukklaar PDF-bestand maken. We leggen je stap voor stap uit hoe je dit voor elkaar krijgt. Waarom afloop belangrijk is
Eerst wat belangrijke informatie vooraf: Afloop (bleed) zorgt ervoor dat kleuren en beelden helemaal doorlopen tot aan de rand van je drukwerk. Stel je voor: je hebt een flyer met een mooie achtergrondfoto, maar na het snijden zit er aan één kant een wit randje. Door afloop toe te voegen, voorkom je dit probleem en lever je een bestand aan dat écht professioneel oogt.
Begin goed: kies het juiste Canva-formaat
Wanneer je een nieuw ontwerp in Canva maakt, kies dan altijd voor een Drukwerk-template. Deze ontwerpen hebben automatisch de juiste afmetingen voor print en zijn beter geschikt voor export naar hoge resolutie PDF-bestanden. Denk bijvoorbeeld aan formaten zoals A4, visitekaartjes of flyers.
Tip: Zorg dat je direct in het juiste formaat ontwerpt. Het achteraf verkleinen van je bestand kan de kwaliteit verlagen.Maak in 8 stappen een drukklaar PDF-bestand in Canva
1. Stel de afloop in
Voordat je het bestand exporteert, is het handig om de afloopranden zichtbaar te maken in je ontwerp. Ga naar
Bestand (linksboven in Canva), klik op
Instellingen en vink
Afloop afdrukken tonen aan. Zo zie je precies welk deel van je ontwerp buiten het eindformaat valt, en dus wordt weggesneden.
Tip: Houd tijdens het ontwerpen al rekening met afloopHet is slim om je achtergrondkleuren, afbeeldingen en andere doorlopende onderdelen bewust over de aflooplijn heen te laten lopen. Zo voorkom je dat er witte randen ontstaan na het snijden van het drukwerk. Let op: plaats géén belangrijke teksten of logo’s in dit gebied, die kunnen juist wegvallen. Gebruik de afloop dus alleen voor beeld en kleur.
Let op de veilige margeCanva helpt je een handje met de zogenaamde veilige marge. Ga naar
Bestand (linksboven in Canva, klik op
Instellingen en vink
Marges weergeven aan. Houd teksten, logo’s en andere belangrijke onderdelen binnen deze lijn. Zo voorkom je dat iets per ongeluk wordt afgesneden of te dicht op de rand komt.
2. Start met het exporteren van je ontwerp
Open je ontwerp in Canva. Rechtsboven zie je de knop
Delen. Klik hierop om de opties voor exporteren te openen.
3. Kies voor Downloaden
In het menu dat verschijnt, selecteer je onderaan de optie
Downloaden. Hiermee geef je aan dat je het ontwerp op je computer wilt opslaan.
4. Selecteer het juiste bestandstype
Canva biedt verschillende bestandsopties aan. Kies hier voor
PDF – Afdrukken. Dit formaat is geschikt voor hoge kwaliteit print.
5. Vink Bijsnijdmarkeringen en afloop aan
Deze stap moet je niet vergeten. Zet een vinkje bij
Bijsnijdmarkeringen en afloop. Hiermee wordt automatisch afloop toegevoegd aan je ontwerp én worden er snijtekens geplaatst.
6. Pas eventueel het kleurprofiel aan
Standaard staat Canva op RGB (voor digitaal gebruik), maar voor drukwerk is CMYK beter. Let op: Canva biedt (nog) geen volledige CMYK-ondersteuning maar RGB werkt doorgaans goed, overleg bij twijfel met je drukker.
7. Download je bestand
Alles ingesteld? Dan hoef je alleen nog op
Downloaden te klikken. Je bestand wordt opgeslagen en is klaar om naar de drukker gestuurd te worden.
8. Controleer je PDF vóór verzending
Open je PDF-bestand na het downloaden even in Adobe Acrobat of een voorvertoning. Zie je afloop, snijtekens en loopt je beeld mooi door tot aan de rand? Perfect. Zo weet je zeker dat je niets vergeet en je drukwerk er straks strak uitziet.
Klaar voor productie
Met dit stappenplan zorg je ervoor dat je ontwerp niet alleen mooi is op het scherm, maar ook professioneel gedrukt van de pers rolt. Het resultaat? Printmateriaal dat écht indruk maakt.