Bij het drukken van een boek komt een hoop kijken. De opmaak, het papiersoort, de bindwijze, soort omslag, ontwerp van de omslag, de drukmethode en misschien wel het belangrijkste: de kosten. De kosten van een boek laten drukken zijn afhankelijk van diverse factoren. We lichten hieronder de belangrijkste elementen voor je uit die van invloed zijn op de drukkosten van jouw boek. Ben je er al helemaal uit en wil je direct weten wat wat een boek drukken kost? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.
Papiersoort en bindwijze
Er bestaan grofweg twee verschillende soorten papier: machine-coated papier (mc papier) en houtvrij-offset papier (hvo papier). Machine-coated papier heeft een dunne strijklaag welke op de papiermachine is aangebracht. Foto’s en rastervlakken komen op deze papiersoort mooier over. Dat komt doordat dit papier een gesloten en gladde oppervlaktestructuur heeft. Houtvrij-offset papier heeft een ruw (ongestreken) oppervlak. Dit papiersoort is uitermate geschikt voor drukwerk waar alleen tekst in voorkomt, zoals leesboeken.
Bij
boekbinderij is een boek altijd opgebouwd uit meerdere katernen. Alle katernen bij elkaar vormen het binnenwerk van het uiteindelijke boek, een zogenaamd boekblok. Er zijn verschillende technieken om de katernen tot een boek te binden. De gebonden katernen bepalen de dikte van het boek, de rug. Er worden diverse technieken gebruikt om een boek te binden, bijvoorbeeld: genaaid gebonden, gelijmd gebonden, garenloos brocheren, gehecht brocheren en genaaid brocheren.
Omslag: hardcover of softcover
De omslag bepaalt de uitstraling van het boek. Kies je voor een softcover of een hardcover? Ieder soort omslag brengt bepaalde voor- en nadelen met zich mee. Een goede leidraad bij het kiezen van een omslag is de toepassing van het boek. Hardcovers zijn bijvoorbeeld fantastisch als naslagmateriaal zoals jubileumboeken of jaarboeken. Paperbacks worden vaak gebruikt bij leesboeken en zijn iets goedkoper te produceren dan een hardcover.
Drukmethode
Bij Vanderperk Groep kun je kiezen voor verschillende drukmethodes, zonder dat je hoeft in te leveren op kwaliteit. Zo kiezen we voor kleine oplages vaak voor digitaal drukken omdat de kosten dan lager liggen. Bij een grote oplage is offset drukken vaak de juiste keuze. De variabele kosten worden dan namelijk kleiner. Wil je meer weten over de verschillen tussen digitaal printen of offset drukken? Lees dan meer over onze
offset drukkerij.
Boek laten drukken kosten berekenen?
Wil je een boek laten drukken dan ben je natuurlijk benieuwd wat het kost. Wij helpen je graag bij het gehele proces van een boek drukken. Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij zullen je een scherp prijsvoorstel doen. Zo weet jij direct waar je aan toe bent en kun je op basis daarvan een keuze maken.