Boekbinderij

Boekbinderij is het proces van stap voor stap van papieren drukwerk tot een kant-en-klaar boek. Het gedrukte papier doorloopt een aantal stappen. We leggen jou van het begin tot het eind uit hoe dit in zijn werk gaat bij Vanderperk Groep. Dit zijn de finishing touches aan een kant en klaar product.

Formaat van invloed op hoeveelheid vellen in een katern


Bij boekbinderij worden de gedrukte vellen papier als eerst gevouwen tot katernen, daarna gebonden (door middel van nieten of lijm) en vervolgens op maat gesneden. Het is daarna de taak om van de gedrukte vellen een katern te vouwen. Een katern bestaat uit een gevouwen drukvel. Het eindformaat van het boekwerk bepaalt hoeveel pagina’s er op een drukvel passen. Meestal zijn dit er 16 in een katern. Bij kleinere formaten kunnen dit zelfs 32 pagina’s zijn en bij grotere formaten kunnen die er soms maar 4 zijn.

Minimaal aantal pagina’s voor een stevige rug


Een boek is altijd opgebouwd uit meerdere katernen bij boekbinderij. Alle katernen bij elkaar vormen dus het binnenwerk van het uiteindelijke boek. Het minimaal aantal pagina’s voor een stevige rug is 32 pagina’s. De rug van een boek is niet rechtstreeks aan het boek vastgemaakt, waardoor je de ruimte tussen het boekblok en de rug ziet als het boek opengeslagen ligt. Een gebonden boek kan juist door die ruimte opengeslagen blijven liggen.

Opties voor het binden van jouw boek


Na het verenigen van jouw boekblokken heb je de keuze om de losse katernen aan elkaar te naaien of ze bijeen te lijmen zonder te naaien. Vaak wordt het binnenwerk van dikkere boeken en boeken die veel gelezen (gaan) worden aan elkaar genaaid. Zo blijf je ervan verzekerd dat jouw boek niet ineens uit elkaar valt. Als jouw eindproduct voor eenmalig of minder regelmatig gebruik is, dan kun je prima lijmen zonder naaien. Garenloos binden is ook iets goedkoper dan met garen binden.

Laatste stap van boekbinderij: paperback of hardcover


Als de losse katernen aan elkaar gebonden zijn al dan niet door garen of lijm, heb je de binnenwerk van je boek. Tijd voor de laatste stap van boekbinderij: je boek voorzien van een omslag. Je kan kiezen voor een harde omslag of een paperback, ook wel softcover genoemd. Beide omslagen hebben een eigen, unieke uitstraling. Hardcovers zijn fantastisch als naslagmateriaal, bijvoorbeeld jubileumboeken. Paperbacks worden vaak meer gebruikt bij leesboeken. Een paperback is iets goedkoper dan een hardcover.

We helpen je graag verder. Twijfel niet om contact op te nemen voor advies of vragen door middel van onderstaand formulier. Laat ons je wensen weten, dan gaan we samen kijken naar de mogelijkheden voor een optimaal eindresultaat.
* = Verplicht veld

Vanderperk Groep:

Van Leeuwenhoekweg 3
2964 LJ Groot-Ammers

0184 - 688 377

Klantbeoordelingen:

Volg ons:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: