Boekbinderij Vanderperk Groep

Leestijd 6 minuten
Het binden van jouw boek is een belangrijk onderdeel in het eindresultaat van je boek. Het is simpelweg het proces van het in elkaar zetten van je boek. Je boek begint als papieren drukwerk en verlaat hierna de deur als kant-en-klaar boek. Bij Vanderperk Groep kan je van alles laten drukken, of het nu een magazine, jubileumboek of proefschrift is. Lees verder voor alle mogelijkheden.

Boekbinderij Vanderperk Groep


Bij boekbinderij Vanderperk Groep regelen we het bindproces van top tot teen. Daarnaast nemen we je mee in het algehele proces! Er zijn een aantal stappen en technieken waar we aan voldoen om een perfect eindresultaat te realiseren. Als eerst worden gedrukte vellen gevouwen tot katernen. Een katern wordt gevouwen volgens het zogenoemde inslagschema. Het boekformaat is bepalend voor het aantal pagina’s dat in een katern past. Het maximaal aantal pagina’s dat uit een katern gehaald kan worden is 32.

Technieken


Bij boekbinderij is een boek altijd opgebouwd uit meerdere katernen. Alle katernen bij elkaar vormen het binnenwerk van het uiteindelijke boek, een zogenaamd boekblok. Er zijn verschillende technieken om de katernen tot een boek te binden. De gebonden katernen bepalen de dikte van het boek, de rug. Voor een stevige rug zijn er minimaal 32 pagina’s nodig. Er worden diverse technieken gebruikt om een boek te binden:

- Genaaid gebonden
Genaaid gebonden is een bindwijze die wordt toegepast bij boeken met een harde omslag. De boekblokken worden hierbij voorzien van een hard karton dat is afgewerkt met bijvoorbeeld linnen of kunstleer.

- Gelijmd gebonden
Deze manier van boekbinden wordt vaak gekozen voor boeken met een zachte omslag, zogenaamde softcover boeken. Bij deze bindwijze worden de bladzijden vastgelijmd aan de omslag. Let op: deze bindwijze is niet mogelijk bij katernen. Deze bindwijze is aanzienlijk goedkoper dan andere methoden en wordt dan ook vaak gekozen voor boeken die in grote oplages geproduceerd worden.

- Garenloos brocheren
Bij garenloos brocheren wordt de rug van de katernen ingefreesd. Vervolgens neemt de lijm de functie van het garen over. Door het ontbreken van garen is een garenloos gebrocheerd boek kwetsbaarder dan een genaaid boek, echter is deze afwerking goedkoper te produceren. Het kan dus een kostenafweging zijn om te kiezen voor garenloos brocheren.

- Genaaid gebonden
Het boekblok wordt in de kaft gelijmd met behulp van schutbladen. Schutbladen beschermen een boekblok en verbinden het papier met het binnenwerk van de omslag. Schutbladen zijn de eerste en laatste twee bladen van een boek en worden alleen bij hardcovers gebruikt.

- Gehecht brocheren
Bij een boek dat gehecht gebrocheerd wordt, worden de katernen aan elkaar bevestigd met nietjes. Deze techniek wordt vaak gebruikt bij dunne boekjes zoals tijdschriften, magazines en glossy’s.

- Genaaid brocheren
Bij genaaid brocheren worden de katernen met garen aan elkaar genaaid en vervolgens in een ‘karton-achtige’ omslag gelijmd. Deze bindwijze wordt gebruikt voor het inbinden van softcovers.

Hardcover of softcover


Zodra alle losse katernen aan elkaar gebonden zijn, is het binnenwerk van je boek compleet. Het is tijd voor de laatste stap van boekbinderij: het boek voorzien van een omslag. Je hebt twee keuzes: een harde omslag of een paperback. Beide omslagen hebben hun eigen en unieke uitstraling met voor- en nadelen. Hardcovers zijn bijvoorbeeld fantastisch als naslagmateriaal zoals jubileumboeken of jaarboeken. Paperbacks worden vaak gebruikt bij leesboeken en zijn iets goedkoper te produceren dan een hardcover.

Meer informatie over onze boekbinderij?


We helpen je graag verder. Twijfel niet om contact op te nemen voor advies of vragen door middel van onderstaand formulier. Laat ons je wensen weten, dan gaan we samen kijken naar de mogelijkheden voor een optimaal eindresultaat.

* = Verplicht veld

Vanderperk Groep

Van Leeuwenhoekweg 3
2964 LJ Groot-Ammers

Contact

0184 - 688 377

Volg ons

Nieuwsbrief ontvangen?