Drukfase - jaar van het boek

Leestijd 6 minuten

Drukfase - Jaar van het boek

In deze blogserie nemen we je mee in het proces van het maken van een boek. Het ontwerp is klaar en alle voorbereidingen om te drukken zijn gedaan. Het boek kan worden gedrukt. Peter zorgt bij Vanderperk Groep voor het drukken van het boek.


Platen, papier en inkt
Om het binnenwerk van een boek te drukken, heb je drie dingen nodig: platen, papier en inkt. De order voor een boek komt bij Peter binnen en hij haalt daarvoor de juiste platen, het juiste papier en de juiste inkt.

Peter stelt zijn drukpers in op basis van de gegevens van de order.

De platen ‘spant hij in’ op de drukcilinders. De platen zijn de beelddragers (lees meer over deze platen in de vorige blog: ‘Prepress’).

Heel simpel gezegd bepaalt de coating op de aluminium platen waar op de pagina inkt achterblijft en waar vocht de inkt wegspoelt.


Continu controleren
Zodra de eerste vellen uit de drukpers rollen, pakt Peter gelijk een gedrukt vel aan de andere kant van de pers. Hij checkt van alles.

Peter checkt of het beeld netjes is uitgelijnd op het vel papier. Gelijk uit de drukpers houdt hij het vel tegen het licht. Als er pagina’s scheef staan, corrigeert hij de machine zodat de volgende vellen beter zijn uitgelijnd. Dit is millimeterwerk.

Peter controleert de zwartheid van de inkt. Vergelijk het met een groot en een klein glas. Je schenkt in beide glazen evenveel limonade en vult ze daarna met water. De limonade in het grote glas is veel meer verdund dan in het kleine glas. Wil je dezelfde smaak limonade, moet je meer limonade in het grote glas doen.

Zo zijn er soms pagina’s met meer of minder tekst en inkt. Op volle pagina’s is meer inkt nodig dan op lege pagina’s. Peter stelt dat in aan de hand van dat gecontroleerde vel.

Op topdagen drukt Peter wel 75.000 vellen op een dag.
 
Peter bekijkt of het gedrukte vel er mooi en helder uitziet. Soms stopt hij acuut de drukpers als hij fouten op de pagina ziet. Er kan dan iets mis zijn met de plaat of er zit gewoon een vuiltje in het papier.

En Peter vouwt het vel om te zien of het gevouwen vel klopt qua opvolging van paginanummers. Soms kan er iets zijn misgegaan bij prepress of het ontwerp. Op deze manier ondervangt hij dat. Gevouwen versies gaan meestal ook naar de klant ter controle.

Door meerdere keren het werk te controleren, zorgen we ervoor dat een perfect eindresultaat naar de klant gaat.

Klaar met de controle? Dan pakt hij een nieuw vel waar zijn aangepaste instellingen voor zijn doorgevoerd en checkt hij alles nog een keer. Hij herhaalt die verbeteringen totdat alle exemplaren gedrukt zijn.

 
Volgende pagina’s
Stapels vellen met tekst en afbeeldingen hopen zich op op de pallet onder de drukpers. Als er genoeg vellen van één pagina zijn gedrukt, gaat er een markering tussen voor de volgende pagina. Peter vervangt de platen en de volgende pagina’s kunnen worden gedrukt.

Aan het eind van de dag staat er zo een tiental pallets vol met boeken klaar om gebonden of gelijmd te worden. Op deze manier zijn ze niet te lezen.

 

Lees hier alle andere posts in de serie ‘Hoe wordt een boek gemaakt?’

Ontwerp - Van idee tot beeld
Interview met vormgever Jantine over ontwerp
Prepress - Van computer tot plaat

Meer weten over het jaar van het boek? Klik hier.

Delen:

Gerelateerde blogs

Vanderperk Groep

Van Leeuwenhoekweg 3
2964 LJ Groot-Ammers

Contact

0184 - 688 377

Volg ons

Nieuwsbrief ontvangen?