Offset drukken

Offset drukken is een veel gebruikte druktechniek die voor allerlei doeleinden ingezet kan worden. Denk hier bijvoorbeeld aan het drukken van een leesboek, jaarboek, magazine of kerkblad. Er zijn een aantal stappen die worden doorlopen voordat de opdracht - het boek of magazine - klaar is, namelijk: de ontwerpfase, prepress fase en de drukfase. We leggen je graag uit wat er allemaal komt kijken bij offset drukken.

Stap 1: De ontwerpfase


Wanneer je een boek hebt geschreven of een jaarboek hebt gemaakt is eigenlijk het meest belangrijke deel al afgerond: het creëren van de inhoud van het boek. Alleen het realiseren van een tastbaar product gaat dan pas beginnen. De eerste stap naar een hardcover of paperback is de ontwerpfase. In deze fase gaan we in gesprek met jou, de klant, om erachter te komen of je zelf al bepaalde wensen en ideeën hebt voor de materialen en uitstraling van het boek. Hierbij moet je denken aan het papiersoort, formaat en bindwijze. Maar ook fontkeuze en het omslagontwerp. Vervolgens gaan wij aan de slag met het maken van een eerste ontwerp van jouw boek. Wanneer alle partijen akkoord zijn met het ontwerp, kunnen we door naar de volgende fase: de prepress fase.  

Stap 2: De prepress fase


In de prepress fase, vrij vertaald ook wel ‘voor het drukken’, treffen we alle voorbereidingen die nodig zijn alvorens we kunnen gaan drukken. Allereerst gaan we de te drukken pagina’s zo efficiënt mogelijk verdelen over een vel, dit noemen we ook wel ‘op inslag zetten’. Vervolgens wordt de inslag naar de plaatvervaardigingsmachine gestuurd, waar deze wordt omgezet naar aluminium platen, welke vervolgens ingekleurd worden met zwarte inkt. Wil je een fotoboek laten drukken? Met de zogenaamde CMYK-kleuren (cyaan, magenta, yellow en zwart) kan elke kleur gemaakt worden die je maar wilt. Tenslotte worden alle platen nog een laatste keer goed gecontroleerd, alvorens we gaan drukken.

Stap 3: De drukfase


Wanneer alle voorbereidingen zijn getroffen in de prepress fase, zijn we klaar voor het offset drukken. De drukplaten worden ingespannen op de drukcilinders en het drukken kan beginnen. Doordat de inkt op een rubberen doek gedrukt wordt, die het beeld vervolgens weer op papier drukt, komt de te drukken informatie niet rechtstreeks in aanraking met het papier. Vandaar de naam offset drukken. Zodra de eerste vellen gedrukt zijn, wordt alles opnieuw nauwkeurig nagekeken. Bijvoorbeeld of alle tekst of afbeeldingen netjes uitgelijnd staan, de pagina’s recht staan en de zwartheid van de inkt. Het continu controleren van de gedrukte vellen zorgt voor een perfect eindresultaat.

Wanneer kiezen voor offset drukken


Er zijn verschillende drukmethoden, waaronder digitaal printen en offset drukken. Beide methodes kennen hun eigen voor- en nadelen. Er zijn echter een aantal kenmerken waaraan je kunt herkennen dat offset drukken de beste oplossing voor jou is. Uiteraard zullen wij je uitgebreid adviseren in welke drukmethode het beste bij jouw opdracht past. In deze situaties is offset drukken vaak de beste oplossing:

  • Wanneer je een grote oplage wilt laten drukken. De opstartkosten liggen voor offset drukken wel hoger, maar omdat je meerdere exemplaren nodig hebt ben je uiteindelijk goedkoper uit.
  • Voor drukwerk in hoge kwaliteit en -kleurechtheid. Een drukpers staat heel nauwkeurig afgesteld waardoor kleuren echter overkomen en zelfs de kleinste details haarscherp worden overgebracht op papier.
  • Wanneer je niet beperkt wilt worden in de keuze uit verschillende, luxe afwerkmogelijkheden.

Vrijblijvend de mogelijkheden bespreken?


Offset drukken is een ingewikkeld proces waar veel precisie bij komt kijken. Gelukkig hebben wij de specialisten in huis die van jouw drukwerkopdracht een prachtig eindresultaat  kunnen realiseren. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of wil je een vrijblijvend prijsvoorstel ontvangen? Gebruik onderstaand contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
* = Verplicht veld

Vanderperk Groep:

Van Leeuwenhoekweg 3
2964 LJ Groot-Ammers

0184 - 688 377

Klantbeoordelingen:

Volg ons:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: