Offset drukken

Leestijd 7 minuten
Offset drukken is een veel gebruikte druktechniek die voor allerlei doeleinden ingezet kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het drukken van leesboeken, jaarboeken, magazines of kerkbladen. Voor het offset drukken zijn er een aantal stappen die worden doorlopen voordat het project klaar is, namelijk: de ontwerpfase, prepress fase en de drukfase. Op deze pagina over offset drukken uitleg leggen we je graag uit wat er allemaal komt kijken bij offset drukken.

Stap 1: De ontwerpfaseWanneer je een boek hebt geschreven of een jaarboek hebt gemaakt is eigenlijk het meest belangrijke deel al afgerond: het creëren van de inhoud van het boek. Alleen het realiseren van een tastbaar product gaat dan pas beginnen. In deze fase gaan we in gesprek met jou om erachter te komen of je zelf al bepaalde wensen en ideeën hebt voor de materialen en de uitstraling van het boek.

Hierbij moet je denken aan het papiersoort, formaat en bindwijze. Maar ook fontkeuze en het omslagontwerp. Vervolgens gaan wij aan de slag met het maken van een eerste ontwerp voor jouw boek. Wanneer alle partijen akkoord zijn met het ontwerp, kunnen we door naar de volgende fase: de prepress fase.  

Stap 2: De prepress faseIn de prepress fase, vrij vertaald ook wel ‘voor het drukken’, treffen we alle voorbereidingen die nodig zijn alvorens we kunnen gaan drukken. Allereerst verdelen we de pagina’s zo efficiënt mogelijk over een vel, dit noemen we ook wel ‘op inslag zetten’. Vervolgens wordt de inslag naar de plaatvervaardigingsmachine gestuurd. Hier wordt deze omgezet in aluminium platen, welke vervolgens ingekleurd worden met zwarte inkt.

Wil je een fotoboek laten drukken? Met de zogenaamde CMYK-kleuren (cyaan, magenta, yellow en zwart) kan elke kleur gemaakt worden die je maar wilt. Tenslotte worden alle platen nog een laatste keer goed gecontroleerd voor we beginnen met drukken.

Stap 3: De drukfaseWanneer alle voorbereidingen zijn getroffen in de prepress fase, zijn we klaar voor het offset drukken. De drukplaten worden ingespannen op de drukcilinders en het drukken kan beginnen. De inkt wordt op een rubberen doek gedrukt. Hierdoor wordt het beeld vervolgens weer op papier gedrukt en komt de te drukken informatie niet rechtstreeks in aanraking met het papier. Hier komt ook de de naam offset drukken vandaan.

Zodra de eerste vellen gedrukt zijn, wordt alles opnieuw nauwkeurig nagekeken. Er wordt gecontroleerd of alle teksten en afbeeldingen netjes uitgelijnd staan en of de pagina’s recht staan, daarnaast wordt gekeken naar de zwartheid van de inkt. Door het continu controleren van de gedrukte vellen wordt er gezorgd voor een perfect eindresultaat.

Wanneer kiezen voor offset drukken?Er zijn verschillende drukmethoden, waaronder digitaal printen en offset drukken. Beide methodes kennen hun eigen voor- en nadelen. Er zijn echter een aantal kenmerken waaraan je kunt herkennen dat offset drukken de beste oplossing voor jou is. Uiteraard zullen wij je uitgebreid adviseren in welke drukmethode het beste bij jouw opdracht past. In de volgende gevallen is offset drukken vaak de beste oplossing:

  • Wanneer je een grote oplage wilt laten drukken. De opstartkosten liggen voor offset drukken wel hoger, maar omdat je meerdere exemplaren nodig hebt ben je uiteindelijk goedkoper uit.
  • Voor drukwerk in hoge kwaliteit en -kleurechtheid. Een drukpers staat heel nauwkeurig afgesteld waardoor zelfs de kleinste details haarscherp worden overgebracht op papier.
  • Wanneer je niet beperkt wilt worden in de keuze uit verschillende, luxe afwerkmogelijkheden.

Offset drukken uitleg in het kort


Offset drukken wordt gebruikt bij bijvoorbeeld het drukken van boeken en magazines. Zeker wanneer je grote oplages wilt laten drukken is offset drukken vaak voordeliger. Bij de uitleg over offset drukken word vaak verteld dat er met aluminium platen een ontwerp via een laser op het papier wordt aangebracht.

Vrijblijvend de mogelijkheden bespreken?Offset drukken is een ingewikkeld proces waar veel precisie bij komt kijken. Gelukkig hebben wij de specialisten in huis die van jouw drukwerkopdracht een prachtig eindresultaat  kunnen realiseren. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of wil je een vrijblijvend prijsvoorstel ontvangen? Gebruik onderstaand contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
* = Verplicht veld

Vanderperk Groep

Van Leeuwenhoekweg 3
2964 LJ Groot-Ammers

Contact

0184 - 688 377

Volg ons

Nieuwsbrief ontvangen?