Op bezoek bij: de Grote DrukpersAls online marketeer werk je veel vanachter je laptop of met je smartphone, je zit in overleg of aan de telefoon. Natuurlijk kom ik wel eens van m’n plek af. Voor koffie. Ons kantoor en de kantine bevinden zich allebei boven. Als ik dan op zo’n veelgemaakt wandelingetje door de ramen de drukkerij in kijk, ben ik altijd geïntrigreerd door de grote machines die er staan. En misschien nog wel meer door de collega’s van de drukkerij die precies weten wat ze moeten doen om die machines te bedienen.
Op een morgen ben ik maar op Erik afgestapt. Hij bedient de grootste drukpers die we hebben. Ik vroeg hem of hij kon laten zien hoe hij die Grote Drukpers elke dag weer getemd krijgt. Hij legde de Grote Drukpers even stil en ik kreeg een privétour langs het acht meter lange apparaat.
Hoe de Grote Drukpers werktDe Grote Drukpers werkt met vier kleuren inkt: cyaan, magenta, geel en zwart. Ik kende de kleuren van m’n printer thuis. Voordat je met deze drukpers aan de slag gaat, heb je aluminium platen nodig die eerder zijn gemaakt.
Lees hier hoe die platen gemaakt worden. Erik laat vervolgens zien dat er één kleur inkt over een plaat gaat. Die plaat houdt de inkt op de juiste plek van de druk vast. Water spoelt overtollige inkt weg en de inkt wordt tijdelijk overgebracht op een rubberen rol. Papier gaat langs de rol en zo blijft er één kleur hangen op de pagina. Dit herhaalt zich vier keer -voor elke kleur inkt een keer- totdat er een een kleurrijke pagina uitrolt aan het eind.
LoepzuiverDat dit geen printer is die ik thuis ook heb staan, is natuurlijk wel duidelijk. Toch is het meer vakwerk dan ik dacht. Er komt zoveel bij kijken om een perfecte druk te maken: hoeveel water is er nodig om de platen af te spoelen? Hoe moet het papier ingevoerd worden? Hoe moet het papier anders door de machine? Erik drukt niet gewoon op ‘afdrukken’ en wacht het resultaat af.
Hij pakt een vel en een loep en kijkt op de millimeter nauwkeurig of alle persen zijn uitgelijnd. Het vel dat er nu uitrolt heeft een bijvoorbeeld een ‘p’ die er op het eerste gezicht scherp uitziet. Maar kijk je door z’n loep, zie je een minuscule afwijking. De Grote Drukpers wordt aangepast en na een paar vellen pikt Erik er weer een uit. Hij legt hem onder de loep en zoekt verder naar verbetering.
Opperste concentratieNa z’n korte demonstratie vraagt hij of ik nog vragen heb. Voor mij is alles duidelijk. Erik zegt dat hij dan graag weer verder gaat, zonder dat ik meekijk. Het werkt heeft zoveel aandacht en focus nodig, dat hij niets anders aan z’n hoofd wil hebben dan de Grote Drukpers en het drukken.
Ik loop via de kantine terug naar boven. Met de koffie in m’n hand kijk ik naar beneden en denk: wat een vakwerk en een vak apart.