Geerke on tour in de drukkerij
Als stagiaire wil je natuurlijk graag weten wat er bij Vanderperk Groep allemaal gebeurt. Daarom ga ik op pad om erachter te komen wat de functies en werkzaamheden hier nu eigenlijk inhouden. In deze blog stel ik wat vragen aan Hans, die in de drukkerij werkt.
Vandaag begon er een groot avontuur voor mij: ik mag eindelijk eens meekijken in de drukkerij! Normaal gesproken loop ik er elke ochtend doorheen en ratelen de machines wat af, maar ik heb ze nooit van dichtbij bekeken.
Ochtendspits
Ik moest eerst een uurtje wachten voordat de machine voorbereid was om te drukken. Hans, die de drukwerkmachine bedient, vertelt: ”Op dit moment ben ik bezig met een order voor etiketten. Deze etiketten moeten twee keer door de drukpers, omdat er vier kleuren gebruikt worden op het etiket. De machine kan maar twee kleuren per keer drukken.”
Ik vraag hem hoe zijn dag begint bij Vanderperk Groep. ”Eerst een bak koffie om wakker te worden. Ik kijk wat voor order er klaarligt, zodat ik mijn inktprofiel erop kan afstemmen. Daarna controleer ik het vochtwater en stel ik het papier goed in.”
Hans kijkt me aan en ziet mijn verwarde blik. Hij begint uit te leggen: ”De basis van het drukwerkproces bestaat uit inkt en vochtwater. Inkt is eigenlijk vet en vochtwater is zuur. Die twee moet je in balans zien te houden om mooi drukwerk te maken. Heb je te weinig vochtwater, dan wordt de drukplaat droog en loopt er inkt op plaatsen waar we het niet willen.”
Likje inkt
Er staan veel potten inkt met verschillende kleuren. Aandachtig kijk ik naar alle kleuren die op de drukpers staan. ”Met drukken gebruiken we verschillende kleuren. Niet alle kleuren inkt zijn aanwezig, omdat je basiskleuren met elkaar kunt mengen om een nieuwe kleur te krijgen, daarom gebruiken we een kleurenwaaier. Daarop staat precies wat de verhoudingen zijn om bijvoorbeeld een lichtgroene kleur te mengen.”
Hans kijkt nauwkeurig een drukvel na. ”De kleuren moeten op waarde gedrukt worden, daarom is het belangrijk dat we het drukwerk bekijken. Als de kleuren niet op waarde gedrukt worden, krijg je een rommeltje. Er mag geen kleurverschil in het etiket zitten, daarom controleren we of de kleur stabiel blijft en niet verandert naar een lichtere kleur.”
Turbomachine
Toevallig weet ik via een collega dat de drukpers die Hans bedient een Heidelberg Speedmaster 74 is. ”Deze machine kan ongeveer negenduizend vellen per uur drukken. Het hangt er vanaf hoeveel kleur er in het drukwerk zit. Als er meerdere kleuren worden gebruikt, doet de drukpers er langer over om alle kleuren te drukken. Het is dus vaak verschillend per orders, maar ook met het aantal drukgangen die in de drukwerkmachine zitten.
“We meten de kwaliteit van het drukwerk aan de hand van een densitometer. Dat is een klein apparaat dat je op het drukwerk zet en meet wat de kleurtoon is. Oftewel een densitometer kijkt of de kleur lichter of donkerder is uitgevallen. De technische uitleg zal ik je besparen, maar een ingewikkeld apparaat is het zeker. En onmisbaar voor drukkers.”
Hans brengt graag kleur tot leven
Hans begint te stralen als ik hem vraag wat drukken zo leuk maakt. ”Ik zeg altijd: het is een mooi, maar lastig vak. Het kan soms flink misgaan, maar het eindresultaat is prachtig.”