Handleiding: Google Analytics account opzetten

Leestijd 5 minuten
Google Analytics is een gratis tool van welke je vele inzichten geeft over je website. Hoe bezoekers er terecht zijn gekomen bijvoorbeeld, maar ook welke pagina’s het meest bekeken worden. Er valt veel interessante informatie te analyseren die bruikbaar is om je website te verbeteren. Om dat te doen heb je uiteraard een Google Analytics account nodig. We leggen je uit hoe je die in 4 stappen op kunt zetten.

Stap 1: Inloggen met je Google Account


Om te beginnen met Google Analytics heb je een Google Account nodig. Heb je die nog niet? Maak deze dan eerst aan. Heb je deze al wel? Ga dan naar analytics.google.com en log in. Klik vervolgens op Gratis instellen.

Stap1

Stap 2: Je account opzetten


Je komt nu op de pagina terecht waar je jouw account aan kunt maken. Allereerst je accountnaam. Het is het handigste om hier de naam van je bedrijf in te voeren. Heb je meerdere (dochter)bedrijven of deel je het account met een extern bureau, bijvoorbeeld met ons, dan is direct overzichtelijk om welk bedrijf het gaat.

Stap21

De instellingen voor het delen van gegevens staan automatisch ingevuld. Google raadt aan om deze aangevinkt te laten. Met deze gegevens kunnen zij hun services verbeteren. Uiteraard is het aan jou of je ook daadwerkelijk deze informatie met hen wilt delen.

Stap22

Ga door naar de volgende stap: Wat wilt u meten? Kies hier de optie die voor jou van toepassing is. We gaan er vanuit dat dit waarschijnlijk Web is.

Stap23

Omdat je meerdere websites onder een account kunt hangen, is het belangrijk om de websitenaam goed te vermelden. Voor de website-URL kun je het beste het adres voor je homepage invullen; in ons geval www.vanderperk.nl. Zorg er ook voor dat je branche en tijdzone correct zijn ingevuld. Deze helpen later om het de gegevens beter te kunnen analyseren.

Stap24

Stap 3: Installeer de tag op je site


Je komt nu op een pagina terecht met een code; een zogenaamde tag. Na het toevoegen van deze tag aan de code op je website begint Google Analytics met het verzamelen van gegevens van je site.

Op de pagina staat precies uitgelegd hoe je deze code moet toevoegen. Kom je hier niet helemaal uit? Je websitebeheerder kan je hier goed bij helpen. Beheer je zelf je site, maar kom je er niet uit? Laat het ons dan even weten. We kijken graag met je mee.

Stap3

Stap 4: Klaar!


Je hebt nu de belangrijkste tag op je website ingesteld. Het is mogelijk om nog specifieker op pagina’s te focussen, maar dit is niet direct nodig. Wil je dit wel doen? Dan kun je hier lezen hoe je dat doet.

Wil je na het instellen Vanderperk Groep ook toegang geven tot je Google Analytics account? Je leest hier hoe je ons daar rechten voor kunt geven.

Vanderperk Groep:

Van Leeuwenhoekweg 3
2964 LJ Groot-Ammers

0184 - 688 377

Klantbeoordelingen:

Volg ons:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: