Leestijd 6 minuten

Zo creëer je het perfecte boek design


Don’t judge the book by its cover is een welbekende uitspraak. Letterlijk vertaald: beoordeel het boek niet vanwege de omslag. Natuurlijk draait het om de inhoud, maar vaak wordt toch eerst gekeken naar hoe aantrekkelijk de cover is. Want als je in een boekwinkel staat en niet specifiek naar één bepaald boek op zoek bent, kies de degene die je het meeste aanspreekt. Het boek design is het eerste dat je ziet en bepaalt dus de eerste indruk die iemand van jouw boek krijgt.

5 tips voor jouw boek design


Hoe ontwerp je nou de cover die past bij jouw boek? We geven je graag een aantal tips voor een knallend boek design.

1. Hardcover of paperback
Het design van het boek gaat om de totale uitstraling die je jouw boek wilt meegeven. Eén element dat hier heel bepalend in is, is of je kiest voor een harde of zachte kaft. Hoewel hardcover meer luxe en elegantie uitstraalt, is een paperback handzamer en voordeliger.

2. Kleurgebruik
Een schreeuwerig kleurgebruik bij een liefdesroman is een combinatie die voor verwarring zorgt. Pastelkleuren bij een boek over keiharde managers werken ook niet altijd goed. Bedenk dus goed welke kleur of kleurencombinatie past bij de inhoud van jouw boek en zorg dat dit met elkaar in balans is.

3. Illustraties of afbeeldingen
Een aansprekende cover bevat bijna altijd afbeeldingen, illustraties of vormen die aansluiten bij het onderwerp van het boek. Gebruik hiervoor geen stockfoto’s maar eigen ontwerpen of foto’s. Zo ben je authentiek en dat spreekt lezers aan.

4. Lettertype
Op de cover van je boek staan altijd letters: de titel, jouw naam als auteur. Soms nog een korte spoiler over wat de lezer kan verwachten in je boek. Hiervoor kies je een lettertype dat qua stijl aansluit bij de boodschap in je boek. Of geef een twist aan het design door tekst te gebruiken als visueel element in je design.

5. Vergeet de inhoud niet
Het design van jouw boek houdt niet op bij de omslag. Ook in je boek kun je gebruik maken van afbeeldingen, foto’s of illustraties. Help je lezers door een prettig leesbaar lettertype te kiezen voor de tekst. Zo kost het lezen van je boek minder moeite en kan de lezer zich helemaal concentreren op jouw verhaal.

Kies voor een professioneel boek design


Opvallen met een geslaagd boek design, daar komt wel wat bij kijken. En helemaal als je je bedenkt dat alle andere boeken die in de winkel liggen ook door professioneel ontwerpers zijn vormgegeven. Kies jij ook voor een professional?

Het team van vormgevers van Vanderperk Groep staat al in de startblokken om jou te helpen knallen met je boek! Dus wacht niet langer en laat ons weten wat jouw ideeen zijn over het boek design. We maken graag een aantal varianten voor je, waarna we samen bepalen hoe de definitieve versie eruit komt te zien.

In onze drukkerij kunnen we jouw boek drukken, binden en opslaan tot deze uitgegeven kan worden. Zijn ze klaar om verzonden te worden naar je lezers en boekwinkels? Als je zorgt dat wij de adressen weten dan regelen we de rest. Vanderperk Groep neemt jou het werk uit handen. Zo kun jij je weer richten op je volgende project.

Meer informatie over de mogelijkheden? Bel ons dan gerust of neem contact op via onderstaand formulier. Direct een offerte opvragen? Dat doe je eenvoudig online.

Vanderperk Groep:

Van Leeuwenhoekweg 3
2964 LJ Groot-Ammers

0184 - 688 377

Klantbeoordelingen:

Volg ons:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: