Hoe maak je een jubileumboek? (2)

Marketing

Ons laatste nieuws

Hoe maak je een jubileumboek? (2)

U heeft een jubileum in het vooruitzicht en u gaat dit vieren met het uitgeven van een mooi boek over uw stichting, plaats, bedrijf of (kerkelijke) gemeente. Maar hoe komt zo’n gelegenheidsboek tot stand? We doorlopen het proces aan de hand van deze fases:

  1. VOORBEREIDING
  2. ONTWERP en PRODUCTIE
  3. PROMOTIE

 

In de vorige blog heeft u kunnen lezen wat er bij de voorbereiding komt kijken. (Nog niet gelezen? Klik dan hier) In deze blog zoemen we in op ontwerp en productie:

  • Zoeken van bekwame leverancier
  • Materiaal klaarmaken voor aanlevering
  • Aanlevering van materiaal
  • Concept & vormgeving
  • Correctie ronde(s)
  • Productie

 

Zoeken van bekwame leverancier

Wacht niet te lang met het benaderen van leveranciers. De vormgeving van zo’n speciale uitgave is een specialistisch en omvangrijk werk en daarnaast heeft de productie vaak meer tijd nodig als vooraf kon worden ingeschat.

Vraag bij diverse leveranciers offertes aan en vergelijk deze met elkaar. Zorg dat u naast de offerten goed op hoogte bent van het eerder gerealiseerde werk van deze leveranciers. Kijk dus niet alleen naar de specificaties in de offerte of naar de prijs. Want een jubileumboek maken is een specialistische klus. Kijk daarom verder dan de laagste prijs. Het is het waard om wat meer te betalen voor kwaliteit en gedegen vakkundigheid, want het is ten slotte een bijzondere uitgave die een herinnering met zich mee draagt!

Tip: Maak het jubileumboek nog specialer met een bijzondere afwerking (veredeling), zoals bijvoorbeeld  goudfolie op het omslag, hardcover uitvoering, een speciale stansvorm of spotvernis.

Materiaal klaarmaken voor aanlevering

Oude foto’s, krantenartikelen en brieven zijn prachtige elementen om te verwerken in een jubileumboek. Besparen op de kosten? Scan de afbeeldingen zelf! Gebruik dan een goede scanner en scan de documenten op hoogst mogelijke kwaliteit in. Bespreek met de vormgever wat de aanleverspecificaties zijn voor de kopij (zowel beeld als tekst). Denk hierbij aan hoe de voet- of eindnoten, registers of tekstkaders moeten worden verwerkt. Behandel de kopij met aandacht, dit ziet u altijd terug in het eindresultaat. Geef daarnaast ook duidelijke instructies mee voor de vormgever.

Het beeldmateriaal maakt of kraakt het boek. Goede kwaliteit is dus zeer belangrijk!

Tip: Nog meer kosten besparen? Lever een geredigeerd tekstbestand aan. Dit kan aanzienlijke tijdbesparing geven bij de correctieronde.

Advies: Besteed het scannen van materiaal uit bij professionals, zo bent u verzekerd van goede kwaliteit.

Aanlevering van materiaal

Bent u klaar met het verzamelen van de kopij? Tijdens een gesprek met de accountmanager en/of vormgever draagt u het materiaal, instructies en wensen over. Er wordt geïnformeerd naar stijlvoorkeuren, zodat er een helder uitgangspunt ontstaat voor het ontwerp.

Concept en vormgeving

Nu kan de vormgever aan de slag. Hij of zij zal eerst van enkele pagina’s een aantal ontwerpen maken. Aan de hand van de feedback wordt dit concept verder uitgewerkt. Pas wanneer u tevreden bent over alle details zoals het lettertype, de regelafstand, uitlijning, de indeling, het kleurgebruik, etc., zal het complete binnenwerk worden opgemaakt.

Het omslag is de kroon op het werk. Deze wordt vaak als laatste ontworpen, zodat het goed aansluit op het binnenwerk.

Correctieronde(s)

Neem de tijd voor correctieronde(s). Uit ervaring weten wij dat het meestal met één correctieronde niet gedaan is, dus geef niet gelijk akkoord! :) Laat een paar extra ogen het geheel lezen en bekijken. Fouten kunnen er makkelijk doorheen glippen en het is zonde om deze later in het gedrukte exemplaar tegen te komen. Tijdens deze rondes krijgt u een geprinte (kleuren)proef.

Tip: Het is efficiënter en beter nakijken op papier dan vanaf het beeldscherm.

Productie

Het opgemaakte werk is officieel goedgekeurd. Het boek wordt doorlopen op allerlei technische aspecten waarna het wordt gedrukt. U krijgt een dummy ter controle te zien. Een dummy is een reeds gedrukt en gevouwen binnenwerk. Het gaat in deze fase echt om het voorkomen van grote fouten zoals verkeerde paginavolgorde etc. Is deze dummy akkoord, dan wordt het boek verder afgewerkt tot het eindproduct: een prachtig jubileumboek waar u trots op kunt zijn!

Advies: als het budget het toelaat en het beeldmateriaal erom vraagt, ga dan voor full color druk. Door kleurgebruik leeft een boek op.

Het jubileumboek ligt eindelijk in uw handen! Weet u al hoe u het gaat promoten? In de volgende blog geven we hier tips over.

 

Wij bij Vanderperk Groep zijn gespecialiseerd in het maken van gelegenheidsboeken en begeleiden u graag tijdens het hele proces; van samenstelling tot ontwerp, productie en marketing. Onze gedrevenheid, aandacht en ervaring maken uw jubileumboek tot een succes! Meer weten? Wij helpen u graag!