Leuke papier-weetjes

Leuke papier-weetjes

Het leven in het digitale tijdperk is mooi.
We kunnen via de digitale weg heel eenvoudig, snel en bijna overal informatie tot ons nemen of een boodschap laten horen en zien.

Helemaal geweldig natuurlijk, maar laten we de drager van onze cultuur, papier, niet vergeten! Wij zijn ervan overtuigd dat papier zal blijven leven en, ondanks dat we ons steeds meer in een digitaal tijdperk begeven, het niet uit onze samenleving zal verdwijnen.

Sterker nog; wij geloven dat ‘offline’ media (TV en print) en ‘online’ media elkaar prachtig kunnen versterken! Er zit kracht in het ‘crossmediaal’ brengen van je boodschap.
Er is hier zoveel over te vertellen, maar daar komen we een andere keer op terug. :) Terug naar het onderwerp waar deze blog over gaat: papier!

Eerst een aantal feitjes:

 • Papier volgens De Van Dale: Pa·pier het; o -en. Stof om te beschrijven of bedrukken, uit vezelachtige stoffen, hout, lompen, stro enz. vervaardigd.
 • Papier bestaat al meer dan 1900 jaar en is nog steeds een van de meest gebruikte materialen. Het allereerste papier stamt uit China waar de uitvinder Ts’ai Lun in het jaar 105 het eerste stukje papier maakte.
 • De oorsprong van het woord papier komt van de Ceperus papyrus. In het oude Egypte werd van deze plant papyrus gemaakt, een vroege vorm van het huidige papier.
 • Bij een gramsgewicht van 180 of meer is het geen papier meer, maar karton.
 • We gebruiken per persoon gemiddeld zo’n 130.000 kilo papier per jaar. Het gewicht van 30 olifanten!
 • Papiergeld wordt helemaal niet van papier gemaakt. De samenstelling die hiervoor wordt gebruikt is een combinatie van katoen en linnen.
 • Papier wordt doorgaans van houtvezels gemaakt. Maar het is ook mogelijk om zelfs uit de meest vreemde soorten vezels papier te maken, zoals bijvoorbeeld uit algen, maïs, olifanten- en kangoeroepoep!
 • Wist je dat er maar weinig bomen worden gekapt om papier te maken? Europees papier wordt voornamelijk gemaakt uit gerecycled papier en vezels van ‘houtafval’.
 • Een stuk papier kan maar liefst 5 keer gerecycled worden.
 • Het gramsgewicht dat op een verpakking van papier staat is niet hetzelfde als wat een velletje A4-papier echt weegt. Je moet het aantal grams delen door 16, dan krijg je het echte gewicht van je vel papier. 80 grams papier wordt zo genoemd, omdat de basis, een vel A0 papier of 1m², 80 gram weegt.
 • Een vel papier kan niet meer dan 7 keer worden dubbelgevouwen. Probeer het maar eens!
 • Papier kent naast drukwerk vele andere toepassingen; als sanitair product, waardemiddel, schuurpapier, vloeipapier, grondstof, bouwmateriaal, etc.
 • De laatste 40 jaar is het papierverbruik met 400% gestegen!

 

Papier is er in zeer veel soorten: houthoudend, houtvrij, natuurpapier, bewerkt papier, zelfklevend, doorschrijf papier, offset, romandruk, machine coated (MC), sulfaatkarton en kunstdruk. Daarnaast zijn er talloze luxe en speciale papiersoorten op de markt, denk hierbij aan papier met bijvoorbeeld een structuur of parelmoerglans. Het dunste papier weegt 11,5 gram.

 

Zintuigen

Papier prikkelt al onze zintuigen; het is tastbaar, heeft geur, kleur, smaak, structuur en karakter, het maakt geluid en het is mooi om naar te kijken. Papier prikkelt de inventiviteit, inspiratie en creativiteit. Ontwerpers kunnen er schitterende creaties mee bedenken en laten maken; van mooie folders en prachtige boeken tot bijzondere verpakkingen en producten gemaakt met innovatieve (druk)technieken.

De kwaliteit van het drukwerk is samen met de kwaliteit en de keuze van het soort papier bepalend voor de uitstraling van het drukwerk.

Ziet u nu door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer: onze accountmanagers helpen u graag met het maken van de juiste keuze!