Prepress fase

Leestijd 3 minuten

Prepress fase
In deze blogserie nemen we jullie mee in het proces van het maken van een boek. Nu het ontwerp gemaakt is, kan het boek klaargemaakt worden om te drukken. Dit proces heet ‘prepress’ oftewel: ‘voor het drukken’.

Op inslag zetten

Het drukken van een boek gaat niet op dezelfde manier als het printen van een velletje thuis. Bij een drukkerij worden er meerdere pagina’s op een groot vel papier gedrukt. Meerdere pagina’s samen vormen een katern. Een katern bestaat uit minimaal één drukvel.

Op de computer verdelen we de opgemaakte pagina’s zo goed en efficiënt mogelijk over een vel. Dat heet ‘op inslag zetten’. Maar hoe komt het van de computer naar papier?

Platen om te drukken

Om een ontwerp op papier over te brengen, moet er inkt op de juiste plek terechtkomen. Dat gebeurt met aluminium platen. De aluminium platen worden voorzien van een drukbeeld. De inslag wordt vanuit de computer naar de plaatvervaardigingsmachine gestuurd. Hoe de machine werkt, is zo’n technisch verhaal dat we daar wel een blogpost op zich over kunnen schrijven.

Inkleuren

Bij drukwerk kun je natuurlijk kiezen voor zwarte tekst, maar wat nu als je een foto in je boek wilt? Of een gekleurde omslag?

Bij drukwerk kun je alle kleuren maken met vier verschillende kleuren inkt: Cyaan (blauwig), Magenta (rozeachtig), Yellow (geel), Key (zwart). Voor elke kleur is een aparte plaat nodig, omdat niet elke kleur inkt op de hele pagina terecht moet komen.

Dikke pil

Om even aan te geven hoeveel platen je gemiddeld nodig hebt voor een boek, nemen we een klein kinderboekje als voorbeeld. Met een boekje van vier katernen heb je 8 platen nodig: 1 katern per 2 platen (voor- en achterkant). Dat is een boekje in zwart-wit.

Bij zo’n zelfde boekje in vierkleurendruk zijn er 32 platen nodig: 4 katernen, 4 kleuren inkt en dan daarvan een voor- en achterkant. En als je een dikke pil wilt uitgeven, heb je het zo over meer dan 70 drukplaten!

Een laatste check

Tenslotte worden alle platen voor het drukken goed gecontroleerd. We controleren ze op krassen of beschadigingen. Een beschadiging zorgt ervoor dat de inkt op verkeerde plekken komt. We controleren de platen ook op paskruizen, die gebruikt de drukker om de kleuren en de voor- en achterzijde goed op elkaar te zettten. Maar ook op snijtekens die aangeven waar de afwerker straks moet vouwen en snijden. We kijken of alle plaatgegevens erop staan (of het de goede kleur plaat is, het velnummer, de naam en de datum). Het documentformaat wordt nagemeten. Het is een flinke lijst die bekeken moet worden, maar het controleren hiervan garandeert de beste kwaliteit.

De platen staan klaar voor de volgende stap: drukken! Binnenkort de volgende post in de Blogserie

‘Hoe wordt een boek gemaakt?’.

 

Meer weten over het jaar van het boek? Klik hier.

Delen:

Gerelateerde blogs

Vanderperk Groep

Van Leeuwenhoekweg 3
2964 LJ Groot-Ammers

Contact

0184 - 688 377

Volg ons

Nieuwsbrief ontvangen?